top of page

Alice Boothby benaderde mij voor een interview in het Parool.

Graag deel ik het artikel met jullie!

IMG_0614.jpg

Een vogeltje boven je lichtknop? Vraag het de muurkunstenaar

Wie echt iets origineels in huis wil, huurt een muurkunstenaar in. Van muurbloempjes tot slaapkamergraffiti: voor deze schilders is elke witte wand een leeg canvas.

Alice Boothby 3 januari 2020, 10:33

Rianne Griffioen van Hallo Vogel: “De vrouw van dit huis had een geschilderd vogeltje cadeau gekregen van haar man. Ze vond het maar wat moeilijk om een keuze te maken, maar uiteindelijk is het een roodborstje op de deurpost geworden. Zodra de vogel af was, zei ze: ik wil er nog een. Ter plekke heb ik nog een huismusje op de lichtknop geschilderd. Ze waren erg blij. Mijn muurschilderingen zijn vrolijke grapjes in huis die je opeens ergens ziet zitten.” BEELD LIN WOLDENDORP

Stein Koning (35) jaagt er met zijn broer Wessel (38) elke week ­ontelbaar veel spuitbussen doorheen. Graffitispuiten doen ze al ruim twintig jaar, waarvan de laatste veertien jaar professioneel. Stein: “We waren heel actief op straat, hier in Amsterdam. Toen zijn we gruwelijk tegen de lamp gelopen en hebben we veel geld moeten betalen. Toen dachten we: we maken mooi werk, misschien ­kunnen we hier op professioneel vlak wat mee doen.”

Nadat de broers werden gevraagd om ‘een kamertje’ van een vriend te spuiten stroomden de aanvragen binnen. Zowel Wessel als Stein heeft inmiddels zijn baan opgezegd en samen focussen zij op het commercieel beschilderen van binnenmuren. Ze versieren kinderkamers, woon­kamers, hallen en keukens. Maar ook kroegen, studentenverenigingen en de muren van de Heineken Experience. Stein: “We doen aardig wat bedrijven, maar particuliere opdrachten zijn het leukst. Het is waanzinnig om samen met mensen tot een ontwerp te komen waar ze vervolgens de hele dag tegenaan kijken.”

Roodborstje

Rianne Griffioen (38) gaat net weer iets anders te werk. Zij schildert natuurgetrouwe vogels. Dat begon in haar winkel UpNew aan de Haarlemmerweg, waar ze met haar ­collega’s oude meubels opknapte. De flamingokast die zij maakte, vond gretig aftrek. Griffioen: “Toen vroegen mensen of ik zo’n vogel ook niet bij hen thuis kon schilderen. Zo kwamen mijn vogels van het kastje op de muur.”

Na drie jaar sjouwen met kasten was het een luxe om ­gewapend met slechts een rugtasje naar een klant te fietsen en een vogel te schilderen. Griffioen schildert ze altijd op een plek waar ze kunnen ‘landen’. Soms op een geschilderd takje, maar meestal op een deurpost of lichtknop. Plekken waar zo’n vogel even, bij wijze van spreken, kan uitrusten.

Inmiddels heeft Griffioen met haar bedrijf Hallo Vogel meer dan honderd vogeltjes geschilderd. De huismus en het koolmeesje zijn populair, maar er wil ook nog weleens een exoot langs­komen. “Het komt regelmatig voor dat er een heel verhaal achter zo’n vogeltje zit. Het roodborstje staat vaak symbool voor een overleden persoon. Terwijl ik het schilder vertellen mensen waarom het vogeltje

zo’n speciale ­be­tekenis heeft,” zegt Griffioen. “Maar minstens zo bijzonder was de oranje troepiaal die ik laatst heb gemaakt voor iemand die in verwachting was van haar eerste kind. Ze was opgegroeid in Curaçao, waar de

troepiaal veel voorkomt. Door de vogel in de baby­kamer te laten schilderen wil ze die achtergrond aan de baby meegeven.”

bottom of page