Kijk, zij is de kastenkunstenaar.

April 26, 2017

‘Kijk zij is de kastenkunstenaar’ hoor ik een vader tegen zijn zoontje zeggen terwijl ik een kast sta te beschilderen met een bloemenpatroon. Ik kijk achterom en daar staat een heel lief mannetje van een jaar of 5 met grote ogen naar mij te kijken.

 

Tsja, een kastenkunstenaar, dat is natuurlijk een behoorlijk gaaf beroep. Het klinkt zo lekker kunstzinnig. En het is ook wel een soort van waar. Ik maak kunstige dingen op de kast. Kunst is natuurlijk altijd een moeilijk begrip dat nogal uiteenlopend wordt gebruikt. En toch hoor ik vaker klanten zeggen: ‘als je zo’n kast in huis hebt staan, heb je geen kunstwerk meer nodig’. Dan glunder ik van trots. Hoe gaaf is het als je een kunststuk in huis hebt dat tegelijkertijd lekker praktisch is.

Zo heb ik zelf thuis een prachtige Hindeloopenkast in de huiskamer staan en voor mij is deze kast tegelijkertijd een opberger als ook een kunstitem en sfeermaker. De Hinderlooper meubels werden al in de 18e eeuw gemaakt en zijn een goed voorbeeld van hoe mensen lang geleden al hun tijd en energie steken om meubels te versieren. In de achttiende eeuw neemt het decoratieschilderen, met name op het platteland, een grote vlucht,  gebruiks- en siervoorwerpen worden verfraaid met schilderwerk. Het wordt soms gecombineerd met houtsnijwerk. De motieven bestaan voornamelijk uit bloemen, ranken en krullen, vogels en dieren. Ik vind het fantastisch sfeervol werk.

Wil je meer Hindeloopen kunst en meubels zien? Kijk dan eens bij Roosje Hindeloopen.

 

Vergelijkbare meubelkunst is het decoratieve werk uit Mongolië. Om verliefd op te worden... 

De meubels, die in vrijwel iedere nomadentent in de steppe te vinden zijn, worden in een werkplaats in het noorden van Mongolië in elkaar gezet en beschilderd. „De mannen doen het timmerwerk, de vrouwen schilderen”. 

Wil je meer zien? Of mongoolse meubels bestellen? Kijk dan op de website van Juist Just

En ja, je snapt al wel dat de lijst van de beschilderde meubelkunst een lange is.. we noemen er hier nog eentje, omdat het zo prachtig is. En dat is de Tibetaanse meubelkunst. De Tibetanen hadden over het algemeen weinig meubels in huis en de meeste meubels stonden in de kloosters. Om die reden werden ze versierd met religieuze symbolen.

Als je op zoek bent naar een Tibetaans meubel, kijk dan op de site van Little Budha waar je meubels kunt kopen die FAIR TRADE zijn! 

 

Terwijl ik nog wat lijnen op mijn kast schilder, en mij een ware artiest begin te voelen met het publiek achter mij...  kijk ik nog even achterom, de vader staat op zijn telefoon te kijken. Het jongetje staat verderop in de winkel bij een grote dekenkist, hij doet hem open en kruipt erin.  

 

Please reload

Recente berichten:

July 13, 2017

Please reload

Te vinden onder tags:
Please reload