• Rianne

Auw Auw Berenklauw

Bijgewerkt: 26 jun 2018

Do's en Don'ts over het plukken en drogen van Berenklauw.


Als je deze foto ziet van het huis van Liesbeth in de VTwonen (nr062016), dan wil je er graag direct op uit om ook zo'n mooie tak Berenklauw te plukken. Goed idee! Maar lees eerst even de do's en don'ts. 

Ik schrijf hier niet voor niets over. Zelf heb ik de don'ts uitgevoerd, omdat ik geen lijstje had gelezen over hoe en wat. Wijze woorden van een ervaringsdeskundige dus :D


NIET DOEN:

- Berenklauw plukken zonder bescherming van je huid, lange mouwen, dichte schoenen en handschoenen.*

- Te vroeg plukken terwijl de bloem nog bloeit. 

- Plukken zonder mes of snoeischaar. 

Check deze foto van hoe je het niet moet doen: Natuurlijk super gaaf om zulke grote Berenklauw te plukken die nog bloeit. Maar let op! Deze steeltjes zijn nog heel slap en dus gaat de boel hangen na het plukken.

Een oplossing die ik uitprobeerde is om de bloemen op hun kop te laten hangen, maar de steeltjes blijven niet mooi uit elkaar staan! Het resultaat werd niet mooi, ze bleven slap. 


DOEN:

- Bescherm je huid goed! *

- Neem een mes of snoeischaar mee, de steel van de berenklauw is dik maar niet sterk, met een broodmes snij je er zo doorheen. 

- Wacht tot de bloem is uitgebloeid zodat de stelen mooi uit elkaar blijven staan. 

- Kijk nu alvast waar de berenklauw staat en houd hem in de gaten!

- Om te voorkomen dat de plant zich nog sneller verspreid dan hij nu al doet: doe een plastic zak over de uitgebloeide bloem, om verspreiding van zaad te voorkomen


Die maatregelen worden nodig geacht omdat berenklauw brandwonden kan veroorzaken.

Als je het sap in je ogen krijgt kun je er blind van worden. Als je het sap op je huid krijgt moet je het zo snel mogelijk met water en zeep afwassen en 48 uur uit de zon blijven. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming.

Als je wel blaren hebt kan de betreffende plek nog wel 5 jaar pijnlijk zijn als je in de zon komt.

#berenklauw

0 keer bekeken